Cannelloni z sosem serowo – mięsnym


Od powrotu z naszych wakacji we Francji lubimy sobie czasami zakupić różne sery i zjeść je na deser po obiedzie. Ale, że nie zawsze mamy ochotę na taki deser, to leżał mi w lodówce ser z niebieską pleśnią. Stwierdziłam zatem, że wymyślę coś ciekawego. I tak w mojej głowie się zrodził pomysł na cannelloni nadziewane mięsem mielonym w sosie serowym. Długo myślałam nad tym połączeniem. Jak je dobrać, żeby pasowało. A efekt? Powiem szczerze przeszedł moje oczekiwania. Jak to się mówi „niebo w gębie” 🙂


 

4 porcje

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego
  • 2 szalotki
  • 3 gałązki natki pietruszki
  • kilkanaście kaparów
  • sos serowy
  • sos beszamelowy
  • 150 g żółtego sera
  • opakowanie makaronu cannelloni

Składniki na sos serowy:

  • ok. 4 łyżek masła (najlepiej klarowanego)
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • półtorej szklanki mleka
  • świeżo starta gałka muszkatołowa
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 100 g sera roquefort (z niebieską pleśnią)

Wykonanie:

Szalotkę pokroić w kostkę. Pietruszkę posiekać. Na stopione masło (ok. 2-3 łyżki) wrzucić szalotkę i pietruszkę, zeszklić. Dodać mięso. Należy uważać, aby się nie przypaliło. Dodać kapary i podsmażać na wolnym ogniu.

W tym czasie zrobić podwójną porcję sosu beszamelowego. Przepis znajdziesz tu. Gdy sos zacznie gęstnieć połowę sosu odlać, zostanie on wykorzystany do polania kolejnych wartstw makaronu. Do pozostałego sosu dodać pokrojony w kostkę ser pleśniowy i mieszać do rozpuszczenia. Dodać łyżeczkę pieprzu cayenne. Całość dobrze wymieszać. Tak powstały sos serowy połączyć z mięsem. Całość dobrze wymieszać.

Ser żółty zetrzeć na tarce. Spód naczynia żaroodpornego posmarować odlanym sosem beszamelowym. Rurki cannelloni faszerować przygotowanym sosem serowo-mięsnym. Ułożyć jedną warstwę. Polać ją sosem beszamelowym i posypać startym żółtym serem. Ułożyć drugą warstwę makaronu cannelloni. Ją także oblać sosem beszamelowym i posypać żółtym serem.

Zapiekać w temperaturze 180ºC przez 15 – 20 minut.

img_1323

Smacznego!

img_1326

Dodaj komentarz