Sałatka z indykiem w sosie miodowo-musztardowym


W ostatnie ciepłe dni ponownie sięgnęłam po sałatkę na obiad. Większość moich dań w chwili obecnej to pozycje bezmięsne, dlatego też zdecydowałam, że tym razem sałatka będzie… mięsna. Uważam, że w takich przypadkach lepiej sprawdza się indyk niż kurczak. Może też dlatego, że od kilku miesięcy żywię niechęć do mięsa, a indyk mi łatwiej wchodzi. 🙂 Do tego, zainspirowana kanałem Tasty na Facebooku, zrobiłam najpierw marynatę do mięsa, a potem sos do sałatki, miodowo-musztardowy. Wyszło intensywnie w smaku i pysznie. Lekko słodko, lekko ostro. Polecam nie tylko na gorące dni. 🙂 Dodatkowo wykorzystałam w tym przepisie nową odmianę sałaty – sałatę Salanova. Można ją znaleźć między innymi w Kauflandzie. Tak jak pisałam, jest to nowa chrupiąca odmiana, która charakteryzuje się tym, że po wycięciu głąba rozpada się na pojedyncze, drobne liście. I faktycznie tak jest. Nie trzeba się natrudzić, żeby mieć drobne, czyste, pojedyncze listki, które szybko można wykorzystać w sałatce. Dodatkowo sałatę tę można dłużej przechowywać w lodówce niż pozostałe odmiany. Po umyciu i 2 dniach w lodówce liście były tylko lekko przywiędnięte, ale dalej smaczne i chrupiące.


2 porcje

Składniki na marynatę:

  • 3 miodu
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz

Składniki na sałatkę:

  • 2 główki sałaty Salanova (zielona i czerwona)
  • ok. 350 g indyka
  • 1 szalotka
  • 1/2 białej papryki
  • 1 ogórek małosolny
  • 6 pomidorków koktajlowych (z gałązki)
  • 2 garście miksu ziaren prażonych

Składniki na sos:

  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki wody
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Indyka podzielić na dwa kawałki, umyć i oczyścić. W misce zmieszać miód wraz z musztardą, czosnkiem, solą i pieprzem. Gdy miód mamy w formie skrystalizowanej, wystarczy odmierzyć odpowiednią ilość i wsadzić go na 30 sekund do mikrofalówki lub rozpuścić w kąpieli wodnej. Indyka obtoczyć w marynacie i zostawić w niej na kilka godzin (co najmniej 2). Następnie indyka zarumienić z każdej strony na patelni, zmniejszyć ogień, wlać pozostałą marynatę i podsmażać na wolnym ogniu ok. 20 – 30 minut. W tym czasie sałatę umyć, oderwać od głąbów (pójdzie gładko). Wymieszać liście sałaty zielonej i czerwonej. Połowę rozłożyć na przygotowane talerze, a część schować do lodówki na kolejną sałatkę:)

Pomidorki umyć, pokroić w ćwiartki i ułożyć na sałacie. Ogórka pokroić w kostkę posypać sałatę. Szalotkę pokroić w talarki i posypać sałatę. Paprykę umyć, odciąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę. Dodać do sałatki. Posypać ziarnami słonecznika, pinii i dyni.

Przygotować sos. Do miseczki wlać miód, dodać musztardę i wodę. Posolić, tak aby sos był lekko za słony. Dodać pieprzu i wszystko wymieszać. Po usmażeniu mięso ściągnąć z patelni i pokroić w plasterki. Ułożyć na wierzchu sałatki. Sosem polać sałatkę. Podawać jeszcze ciepłe.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s