Magdalenki


Magdalenki to ciastka nierozerwalnie kojarzące mi się z Francją. Pierwsze magdalenki jakie jadłam, to były takie kupione w sklepie, w Paryżu. Nigdy nie byłam ich wielką fanką. Jak dla mnie za bardzo smakowały… proszkiem do pieczenia. Ale bardzo bliska mi osoba je uwielbia. Tak więc postanowiłam kupić foremki, znaleźć przepis i je wypróbować. Okazja sama się nawinęła i tak właśnie dotarłam do tego momentu, kiedy nie pozostało mi nic innego jak je upiec. Kojarząc smak, mając pewne doświadczenie w pieczeniu i przeczytawszy kilka przepisów stworzyłam ten tutaj. To jest zmodyfikowana wersja z Kukbuka, Moich wypieków i z przepisu niezawodnej Julii Child. Jak dla mnie wyszły pyszne. Magdalenki te smakują mi dużo bardziej, niż te jedzone w Paryżu. Nawet bardziej niż te, które jadłam we francuskiej cukierni Nad & Greg (o której przeczytajcie klikając tu). Naprawdę warto spróbować. Pieką się błyskawicznie, ciasto przygotowuje się stosunkowo szybko i nie wymagają wielkiej filozofii (łatwy przepis). Dodatkowo są wilgotne nawet na drugi dzień i bardzo orzeźwiające (pewnie przez skórkę z cytryny). Smacznego!


52 magdalenki

Składniki:

  • 3 jajka (białka i żółtka osobno)
  • 100 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 150 g mąki pszennej
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 100 g stopionego masła
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Masło stopić. Cytrynę sparzyć, umyć, osuszyć i zetrzeć na tarce skórkę. Mąkę przesiać i dodać do niej proszek do pieczenia. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywna pianę. Odmierzyć cukier, dodać cukier waniliowy (prawdziwy cukier waniliowy w postaci drobnego cukru do wypieków wymieszanego z wanilią). Dodawać go łyżkami do ubijanej piany. Następnie dodać po jednym żółtku dalej ubijając.  Dodać jeszcze stopione masło, ekstrakt waniliowy i skórkę z cytryny. Wymieszać mikserem. Następnie odłożyć mikser i dodawać łyżkami mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia się składników, tak aby nie powstały grudki.

Przygotować formy do pieczenia (przydają się dwie). A piekarnik nagrzać do 200ºC. Ciasto nakładać do foremek. Piec w zależności od wielkości formy na magdalenki, od 7 do 12 minut. W mojej formie wystarczyło 7 minut. Piekłam je kilka minut dłużej, żeby się ładnie zarumieniły.

Po upieczeniu przestudzić i podawać.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s